Broderiet og dets historie

 

Bayeux-teppet ble komponert og brodert i år 1066. Det er det eldste broderi vi kjenner. Det er 70 meter langt, og 50 cm bredt. Det henger den dag i dag i et museum i byen Bayeux i Normandie.

 

Broderiet på Bayeux-teppet består av 8 farger ullgarn sydd på lin, og motivene forteller om slaget ved Hastings i år 1066.

 

Man tror det dronning Mathilde, Vilhelm Erobrerens kone, som har stått for dette arbeidet. Hvem som har tegnet og komponert det, vet vi ikke. Teppet ble sydd til innvielsen av katedralen i Bayeux i årene 1066 - 1077. Det er et under at teppet eksisterer.

 

Gjennom 915 år har det fått kraftig medfart. Det var blant annet med som deksel på en flyktningvogn under den franske revolusjon. Senere ble det klippet om til dekorasjon for en stor torgfest. Under Napoleons tid ble det rullet opp på to valser, slik at folk kunne beskue det ved å valse teppet frem og tilbake. Teppet ble senere restaurert, og nå henger det i glassmontre på museet i Bayeux.

 

Fra dette gamle klenodiet er Sagadraktens motiver hentet.

 

Bordenes høyde er tegnet ned til en fjerdedel av teppets høyde. Lengden på borden er tre meter. Det sier seg selv at alle motivene i teppet ikke kunne taes med i borden. Motivene, fargene og broderiteknikken er så identisk med originalen som mulig.

 

Hele drakten er håndsydd.

Bildet viser et utsnitt av Bayeux-teppet